Objednať sa

Prečo mi praskol zub?

Prasknutie zuba alebo jeho časti je jedna z veľmi častých komplikácií, ktoré v zubnom lekárstve riešime. Väčšinou k prasknutiu zuba dochádza pri žuvaní potravy kvôli jeho zníženej odolnosti. Za štandardných podmienok je zdravý zub veľmi odolný, prispôsobený na jeho hlavnú funkciu, ktorou je mechanické spracovanie potravy. K prasknutiu by teda nemalo dochádzať.

K zníženiu odolnosti zuba a k prasknutiu môže dôjsť napríklad:

  • pri oslabení zuba kazom, ktorý zničí časť dôležitého hrbčeka/časti zuba,
  • pri oslabení mŕtveho zuba, u ktorého prebehlo ošetrenie koreňových kanálikov,
  • pri inom poškodení zuba (úrazom, resorbciou),
  • pri nesprávnom použití amalgámových výplní (amalgám-zliatina kovov- má ako plomba inú rozťažnosť pri zmenách teplôt ako samotný zub, ktorý ho obklopuje, v zube tak pôsobí ako klín a pri nesprávnom/dlhodobom pôsobení v zube môže spôsobiť praskliny, menšieho či väčšieho rozsahu),
  • pri nerovnomernom zaťažení zubov v prípade nesprávneho zhryzu (problémy so zhryzom a rovnom postavení zubov rieši čeľustný ortopéd=ortodont).

V prípade, že sa pri prasknutí odštiepila malá časť zuba, v niektorých prípadoch môže byť táto časť dobudovaná klasickou pevnou bielou výplňou.

Veľmi často dochádza pri prasknutí zuba k odlomeniu väčšejčasti/hrbčeka, alebo celej polovice zuba. V takých prípadoch jejediným riešením zhotovenie korunky alebo čiastočnej korunky(polokorunky-onlay). Dnešné protetické náhrady-korunky a polokorunky umožňujú veľmi presné, estetické a neinvazívne riešenia náhrady chýbajúceho zuba. V prípade pedantného zhotovenia zubným lekárom a dôkladnej dentálnej hygieny zo strany pacienta, jedná sa o dlhodobé fixné riešenie, ktoré zvýši pevnosť zuba a jeho ďalšiu životnosť.

Najmä v prípade mŕtvych zubov je odporúčanie zhotovenia koruniek veľmi časté, najmä pri zadných zubov, kde sú vykonávané hlavné žuvacie pohyby. Mŕtve zuby, pri ktorých bolo vykonané „vybratienervov“ a čistenie koreňových kanálikov, sú krehké, menejvyživované a slabšie v porovnaní zo živými zdravými zubami.Podľa vedeckých štúdií sa zistilo, že korunky, ktoré na mŕtvych zuboch prekryjú žuvaciu plôšku, zvyšujú jeho odolnosť pri záťaži a znižujú riziko „fatálneho prasknutia zuba“, ktoré by inak končilo extrakciou (vytrhnutím).

Korunky a polokorunky vieme dnes vďaka moderným technológiám vo väčšine prípadov vyriešiť aj „na počkanie“. Systém CEREC nám umožňuje individuálne vybrať materiál, tvar a farbu budúcej korunky a my dokážeme vyhovieť požiadavkám pacienta. V prípade komplikovanejších situácií sa takéto protetické práce vykonávajú v spolupráci so zubným laboratóriom a môže trvať aj niekoľko dní.

Dobrou správou je, že moderné estetické korunky sú veľmi estetické ačasto vyzerajú na nerozoznanie od vlastného zuba.

 

MDDr. Magdaléna Čiefová, zubný lekár

Objednať sa

Vyplňte formulár, preferovaný termín návštevy a my sa Vám ozveme.
Ako ste sa o nás dozvedeli?
Súhlas

Google reCaptcha: Neplatný kľúč stránky.