Objednať sa

Interview: „Súvislosť medzi ochorením ústnej dutiny a oxidačným stresom nie je stále príliš známa“

(rozhovor uverejnený v časopise Dental Tribune a Prevention)

 

Pani doktorka, ako ste sa začala zaujímať o stomatológiu a čo Vás viedlo ku skúmaniu oxidačného stresu?

Moja mamka je tiež zubnou lekárkou a ako dieťa som trávila veľmi veľa času v jej zubnej ambulancii. V skutočnosti bola jediná osoba, ktorá nechcela, aby som šla študovať zubné lekárstvo. Vedela, že stomatológia nieje jednoduchá profesia. V každom prípade môžem dnes povedať, že práve to, s akým nadšením svoju prácu vykonávala, ma motivovalo ku štúdiu stomatológie.

Témou môjho postgraduálneho štúdia bola parodontitída a markery oxidačného stresu. Musím priznať, že spočiatku to bolo dosť náročné, pretože v tej dobe nebol dostatočný počet štúdií, ktoré by sa danej problematike venovali. Postupom času sme ale s kolegami dosiahli v klinickom výskume zaujímavé výsledky v danej problematike, potvrdili si naše hypotézy a táto problematika ma začala zaujímať ešte viac. V súčasnej dobe dokončujem v Taliansku magisterský študijný program (Master Degree) v obore zubnej implantológie a pracujem na svojej diplomovej práci venovanej téme periimplantitíd a markerov oxidačného stresu, takže v tejto problematike ostávam naďalej.

Mohli by ste naším čitateľom vysvetliť, čo je to oxidačný stres? K akým dejom dochádza v našom tele, keď k nemu dôjde?

Oxidačný stres predstavuje nerovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantami v tele, ktorá môže viesť k poškodeniu buniek a tkanív. Na jednej strane k nemu dochádza prirodzene a hraje významnú rolu v procese starnutia, na strane druhej veľké množstvo vedeckých dôkazov naznačuje, že dlhodobý oxidačný stres prispieva k rozvoju celej rady chronických stavov. Medzi tieto stavy patrí rakovina, diabetes mellitus, choroby srdca, ateroskleróza, Parkinsonova choroba, parodontitída a ďalšie ochorenia.

Akú úlohu zohráva pri zápale? Aký je vzťah medzi oxidačným stresom a ochorením parodontu?

Prirodzená imunitná reakcia organizmu môže viesť k dočasnému oxidačnému stresu. Tento typ oxidačného stresu vyvoláva mierny zápal, ktorý spontánne vymizne hneď ako imunitný systém nad infekciou zvíťazí alebo zacelí prípadné poranenie. Nekontrolovaný oxidačný stres môže urýchliť proces starnutia a zároveň prispieť k rozvoju celej rady stavov, o ktorých som sa vyššie zmienila. Oxidačný stres sa takisto podieľa na patogenéze parodontitídy.

Môžu pacienti rozpoznať rizikové faktory alebo nájsť spôsoby, ktorými zabránia alebo obmedzia cestu oxidačnému stresu?

K oxidačnému stresu a nadmernej produkcii voľných radikálov prispieva množstvo rizikových faktorov. Patrí medzi ne strava, nedostatok pohybu, fajčenie, konzumácia alkoholu, obezita, niektoré lieky a faktory životného prostredia ako je znečistenie a žiarenie.

I keď sa nemôžete úplne vyhnúť vystaveniu sa voľným radikálom, môžete upraviť svoj životný štýl čo sa týka stravy, cvičenia a tým pomôcť udržať svoje telo v rovnováhe a predchádzať možnému poškodeniu a ochoreniu. To sa týka aj vášho ústneho zdravia – a povedala by som, že pacienti si stále dosť dobre neuvedomujú, ako veľmi je dôležité ich orálne zdravie pre ich celkový zdravotný stav. V posledných rokoch sme zaznamenali nárast ochorení ústnej dutiny súvisiacich s oxidačným stresom.

Ako dobre je však s oxidačným stresom oboznámený priemerný praktický zubný lekár? Berie sa oxidačný stres v úvahu pri stanovení diagnózy alebo liečbe?

Všetci zubní lekári vedia, že zdravé ústa sú dôležitým aspektom stavu celkovej pohody a že určité spektrum systémových ochorení má svoj pôvod v dutine ústnej. Napriek tomu sa domnievam, že súvislosť ochorení dutiny ústnej a oxidačného stresu nieje stále príliš dobre známa. Uvediem príklad: v prostredí úst predstavuje slina prvú ochrannú bariéru proti voľným radikálom prostredníctvom slinných antioxidantov. V prípade infekcie zvýšená tvorba radikálov prevýši počet antioxidantov a tým spustí rozvoj oxidačného stresu. V poslednej dobe som zaznamenala veľké množstvo novovzniknutých štúdií v tejto oblasti medicíny, vrátane zubného lekárstva.

Pri stanovení diagnózy by sa mal brať v úvahu celkový zdravotný stav pacienta a možné príčiny vzniku oxidačného stresu. Napríklad fajčenie je považované za jeden z najvýznamnejších faktorov pre vznik a rozvoj parodontitídy, pretože môže negatívne ovplyvňovať alveol, viesť k strate zubov a zvyšovať oxidačný stres. Treba zdôrazniť, že ide pritom o rizikový faktor, ktorý sa dá jednoducho eliminovať.

Hovoria Vám niečo bioflavonoidy a ich úloha pri orálnom zdraví?

Bioflavonoidy sú prírodným liečivým zdrojom a majú antibakteriálne a protizápalové, čiže antioxidačné vlastnosti. Prostredníctvom stimulácie bielych krviniek a lymfocytov neutralizujú vírusy a zároveň produkujú interferóny, čím stimulujú imunitný systém. V zubnom lekárstve sa používajú ako doplnková liečba po predchádzajúcej odbornej starostlivosti. Majú značný klinický prínos aj v iných lekárskych oboroch.

Určitá rada ústnych vôd obsahuje napríklad CITROX, čo je zmes rôznych bioflavonoidov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Vidíte nejaký potenciál v produktoch pre starostlivosť o ústne zdravie?

CITROX je antimikrobiálna zlúčenina, ktorej zložky predstavujú rozpustné bioflavonoidy získané z citrusových plodov. Bioflavonoidy sú hydroxylované fenolitické štruktúry syntetizované rastlinami, ktoré pôsobia proti baktériám, plesniam a vírusom, Ako vieme, baktérie sú hlavnou príčinou vzniku a rozvoja parodontálnych ochorení. Mnoho nedávnych štúdií dokázalo, že CITROX je účinný pri inhibícii rastu baktérií, ako je Aggregatibacter actinomycetemcomitans a Porphyromonas gingivalis, hlavnými pôvodcami patogénnej flóry pacientov s parodontitídou.

Potenciál CITROXU vidím ako v doplnkovej liečbe a takto sa už aj používa. V žiadnom prípade nenahrádza profesionálnu liečbu. Pri liečbe parodontitídy musí byť primárne zostavený vhodný liečebný plán. Najlepšími doplnkovými prípravkami sú produkty obsahujúce chlórhexidín a ďalšie antioxidanty – používané len podľa pokynov lekára. Pri správnej terapii parodontitídy a spolupráci pacienta je výsledkom značná redukcia množstva škodlivých baktérií v ústnej dutine, zlepšenie stavu parodontu a stabilizácia ústneho zdravia. V dôsledku toho môže dôjsť k rýchlemu poklesu markerov oxidačného stresu ako takého.

A na záver, zmenil Váš výskum na túto tému spôsob, akým liečite pacientov alebo ako sa pozeráte na parodontálne ochorenia?

Ako som sa už zmienila, je dokázaná významná súvislosť medzi oxidačným stresom a parodontitídou. Lepšie porozumenie tejto neľahkej problematiky mi poskytlo hlbší pohľad do patogenézy parodontitídy, vzťahu medzi parodontitídou a systémovým zápalom a samozrejme i nové terapeutické stratégie. Všetci zubní lekári by mali mať na zreteli, že parodontálnu liečbu treba brať vážne nielen z dôvodov udržania zdravia úst pacienta, ale aj z dôvodov prevencie závažných komplikácií.

 

MUDr. Mgr. Lenka Baňasová, PhD., MPH, MSc.

Objednať sa

Vyplňte formulár, preferovaný termín návštevy a my sa Vám ozveme.
Ako ste sa o nás dozvedeli?
Súhlas

Google reCaptcha: Neplatný kľúč stránky.