Objednať sa

Čo všetko by mala obsahovať preventívna prehliadka u zubného lekára?

Hoci preventívna prehliadka nie je povinná, skoré zachytenie kazu či iných problémov v ústnej dutine vám môže ušetriť nemalé peniaze, ale i nepríjemnú bolesť.
Preventívna prehliadka u zubného lekára je základným nástrojom, prostredníctvom ktorého dokáže predvídateľne poskytovať zdravotnú starostlivosť a usmerňovať pacienta k udržiavaniu zdravej ústnej dutiny. A zároveň, čím menší problém sa objaví, tým je zväčša lacnejšie jeho riešenie.
Vyšetrenie pacienta začína už vstupom do ambulancie, kde si všímame vonkajšie tkanivá, možné asymetrie tváre spojené s opuchom, či rôznymi poraneniami. Je rovnako dôležité vyšetrenie pohmatom, kde sledujeme výstupy tvárových nervov, lymfatické uzliny, slinné žľazy alebo aj problémy s temporomandibulárnymi kĺbami, ktoré sú na vzostupe. Temporomandibulárny kĺb je párový kĺb, ktorý spája pohyblivú dolnú čelusť s nepohyblivou spánkovou kosťou.

Následne sa pozornosť presúva intraorálne, teda do vnútra ústnej dutiny. V rámci ústnej dutiny lekár okrem vyšetrenia chrupu venuje pozornosť aj slizniciam, jazyku, sleduje činnosť slinných žliaz, stav lymfatických uzlín a ostatných mäkkých tkanív ústnej dutiny. Kontroluje tiež medzičeľustné vzťahy a vzájomné postavenie zubov.
Zvýšenú pozornosť je taktiež nutné venovať protetickým prácam (korunkám a mostíkom) na zuboch, prípadne na implantátoch. Kontrolujú sa aj snímateľné práce, protézy a oblasť dosadu protéz na sliznice pacienta.
Keďže vyše 80 % kazov sa v dospelosti ale i útlom detskom veku nachádza v medzizubných priestoroch (a tie nie sú voľným okom ani skúseného zubného lekára viditeľné) sú u nás súčasťou každej preventívnej prehliadky záhryzové rӧntgenové snímky (bitewing) a raz za dva roky panoramatická rtg snímka (OPG – ortopantomogram). Naše pracovisko disponuje aj 3D RTG prístrojom, ktorý vieme využiť pri implantácii, kde poskytuje dôležité informácie o výške, hrúbke a kvalite kosti a dovoľuje tak zubnému lekárovi sa precízne pripraviť na implantáciu. Taktiež sa využíva pri extrakciách, najmä zubov múdrosti, ktorých poloha a tvar koreňov sú najvariabilnejšie zo všetkých zubov. Veľký význam má aj v endodontickom ošetrení, pri hľadaní nadpočetných kanálikov, pri vizualizácii ich priebehu, prípadne detekuje prítomnosť zalomeného nástroja alebo rozsah zápalového ložiska v okolí zubov čeľuste a sánky.
Naši pacienti už vedia, že disponujeme vysokokvalitnými digitálnymi RTG prístrojmi s najnižšími možnými dávkami žiarenia, porovnateľnými so žiarením, ktoré by prijali počas konzumácie 2 banánov alebo 6 paraorechov.

Preventívne prehliadky u detí a mladistvých:
Preventívne prehliadky u detí a mladistvých odporúčame dvakrát ročne a čo najskôr začať aj s dentálnou hygienou. Prvá preventívna prehliadka sa odporúča už od 1. roku života. Včasná návšteva u stomatológa dokáže zabrániť potenciálnym problémom v ústnej dutine vášho dieťatka a zároveň buduje skvelú spoluprácu dobudúcna.
U starších detí dokážeme včas posúdiť kvalitu stavu výmeny mliečneho chrupu za trvalý, napraviť nepriaznivé postavenie zubov, prípadne predchádzať vážnejším odchýlkam, ktoré Vás môžu stáť nemalé peniaze.
Koľko stojí ošetrenie bez preventívnej prehliadky?
Ak ste nemali preventívnu prehliadku za minulý kalendárny rok, nebojte sa navštíviť našu ambulanciu, radi Vám s tým pomôžeme. Samotná preventívna prehliadka je u zmluvného lekára (VšZP, Dôvera, Union) pre dospelých pacientov 1x ročne zadarmo. Ďalšie výkony si pacient hradí na základe platného cenníka v ambulancii. Od apríla 2024 sme aj my zmluvnými poskytovateľmi, a tým pomáhame šetriť aspoň čiastočne vašu peňaženku pre iné zážitky.
Ako často absolvovať preventívnu prehliadku?
Prehliadku odporúčame absolvovať pravidelne jedenkrát za rok. Koniec koncov, s autom chodíte do servisu častokrát pravidelnejšie :). V prípade potreby vám odporučíme dvakrát do roka. Rovnako mladiství a tehotné ženy by mali absolvovať prehliadku určite dvakrát do roka.

Záver:
Popri profesionálnej dentálnej hygiene, domácej starostlivosti, patrí preventívna prehliadka k trom základným pilierom modernej stomatológie. Vďaka včasnému zachyteniu kazu na základe precízneho vstupného vyšetrenia a preventívnej prehliadky šetríme nielen vaše zuby, ale aj financie, celkové zdravie a kvalitu Vášho života. A čo je najdôležitejšie? Preventívna prehliadka je to najjednoduchšie a najlacnejšie prevenčné riešenie.

P.S.:
Milý pacient. Ak RTG snímky nie sú bežnou súčasťou preventívnych prehliadok u tvojho zubného lekára, ale absolvuješ preventívnu prehliadku formou rýchleho nahliadnutia do úst kvôli plnej čakárni, vytvorenie rýchleho zápisu pre poisťovňu, to všetko ťa môže o pár mesiacov stáť zbytočnú bolesť, pokazenú dovolenku a prázdnu peňaženku. Je absolútnym štandardom modernej stomatológie odhaliť zubný kaz v jeho počínajúcom štádiu, kedy sa dá rýchlo, bezbolestne a za rozumnú cenu opraviť.

MUDr. Mgr. Lenka Baňasová, PhD., MPH, MSc.

Objednať sa

Vyplňte formulár, preferovaný termín návštevy a my sa Vám ozveme.
Ako ste sa o nás dozvedeli?
Súhlas

Google reCaptcha: Neplatný kľúč stránky.